Pénteki programajánló - A Nahmad Gyűjtemény
2011. november 25. írta: Nokri

Pénteki programajánló - A Nahmad Gyűjtemény

 Ez a bejegyzés ezúttal (leginkább) azoknak szól , akik éppen Svájcban vannak, vagy a közeljövőben utazást terveznek oda. Ettől függetlenül persze mindenkinek szól, akit érdekel a  művészet - ugyanis egy ínycsiklandó kiállítást szeretnék ma ajánlani!

Zürich, mint nem hivatalos főváros, sok érdekes és értékes kiállításnak ad otthont, melynek egyik legfontosabb befogadóháza a Kunsthaus. Az 1787-ben alapított múzeum, mely a legnagyobb svájci képzőművészeti közgyűjtemények egyike, a minőséget és folyamatosságot tartja a legfontosabb hivatásának. "A Kunsthaus először csak svájci művészek alkotásait gyűjtötte, hamarosan nyilvánvalóvá vált azonban, hogy a hazai mestereket is sokkal izgalmasabb nemzetközi mércével mérni; bemutatni, hogyan kapcsolódnak a nemzetközi áramlatokhoz, milyen kölcsönhatásban vannak a külföldi alkotók műveivel - nyilatkozta az artportal.hu-nak Cristoph Becker, a Kunsthaus igazgatója.
A múzeum évente hat-nyolc kiállítást rendez, melyek többsége egy-egy művész munkásságát mutatja be. Legújabb tárlatuk, a Miró, Monet, Matisse - The Nahmad Collection is majdnem ebbe a sorba illik. A gyűjteményt a szíriai műkereskedő-család birtokolja, melyből a tárlaton látható 125 képet maga Helly Nahmad műkereskedő (Christoph Becker, a Kunsthaus Zürich igazgatója segítségével) válogatta ki a több ezer képet számláló gyűjteményből. A monacoi család egyébként két generáció óta gyűjti a festményeket az impresszionizmustól egészen a szürrealizmusig és egy picit azon túl is. 

 A kiállítás címe azonban kicsit csalóka. A képek többsége Picasso munkásságát dícséri, ráadásul a szürrealizmus igencsak túlnyomó többségben van! Ez az irányzat önmagában is okozhat kihívásokat az egyszerű műélvezőnek, ám Picasso még jól "meg is sózza" az eleve fűszeres csemegét! De nem kell megijednie annak, aki esetleg nem rajongója a szürrealizmusnak, mert egy nagyon jól összetett tárlatról van szó. Picasso mellett pedig feltűnnek a címben is szereplő művészek, Miró, Monet és Matisse, valamint további kíválóságok munkáit is megtekinthetjük (Modiglian, Kandinsky, Renoir, Degas, Seurat) mintegy párba állítva Picasso és a kor művészetével. Időt kell azonban rászánni, mert a falon olvasható szövegek hosszúak, de egyben hasznosak is. Ha esetleg első látásra nem jönnénk rá a koncepcióra, nagy segítségünkre lehetnek, és történelmi, valamint művészettörténelmi háttérinformációkhoz is juthatunk.

Picasso - The Peti Diaporama
 A sokszor elgondolkodtató témafeldolgozások nem a szokványos, megszokott oldalukat mutatják a felvonultatott művészeknek, ám pont ettől érdekes. Ne várjuk el, hogy a leghíresebb képeket itt megtaláljuk majd, de ez egy cseppet sem von le az értékéből, sőt!

Jó szórakozást!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzeseksvajcbol.blog.hu/api/trackback/id/tr556282069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása