Jótanácsok Svájcba költözőknek
2015. február 24. írta: Nokri

Jótanácsok Svájcba költözőknek

Ismerős körökben

Pár hete voltam egy rendezvényen, ahol sok Magyarországon élő svájci, illetve Svájcban élő magyar volt a vendég. Finom raclettet és fondüt ettünk, bort ittunk és sokat beszélgettünk. Már úgy ahogy ismerjük egymást, így sokan már azt is tudták, hogy idén szeretnénk kiköltözni. Nem is kellett sokat várni és a beszélgetés máris ebbe a mederbe terelődött. A legérdekesebb és egyben leghasznosabb része ennek a társalgásnak mindenképpen az a része volt, amikor tippeket kaptam arra vonatkozóan, miként kell Svájcban úgy viselkednie egy külföldinek, hogy befogadják. 

movetoch2.jpg

Mégis kedvesek

Ugyan sok emberben élnek azok a sztereotípiák, hogy a svájciak barátságtalanok, hidegek, nem szeretik az idegeneket (gondolhatunk itt akár a legutóbbi szavazásra a bevándorlókkal kapcsolatban), amelyek kívülről szemlélve igaznak is tűnnek, nem szabad elfelejtenünk, hogy egy olyan nemzetről van szó, amelyben az állampolgárok büszkék arra, hogy svájciak, és mivel kvázi burokban nőttek fel, el sem tudják képzelni, hogy máshol a világon is jól érezheti magát az ember (kivéve persze azok, akik például Magyarországon találták meg a boldogságukat). Egy zárt közösség, akik utálják egymást, mégis összetartanak. És ha te, mint bevándorló, tudod és alkalmazod az általuk sokra tartott szabályokat, elveket, máris megismerheted arcuk barátságos oldalát. De lássuk, milyen tanácsokat kaptam én?

7 jótanács

  • Az első és talán legáltalánosabb: viselkedj úgy, hogy befogadjanak! Simulj bele a szűk - és később a tágabb - környezetedbe, fogadd el a szabályokat és tartsd is be őket.
  • Mindig köszönj a szomszédoknak/ismerősöknek, érdeklődj hogylétük, a kiskutyájuk, gyerekük stb. felől.
  • Az előzőhöz szorosan kapcsolódik, hogy mindig légy kedves, mosolyogj sokat. A svájciak nem szeretik búskomor emberekkel körülvenni magukat.
  • Járj el ottani közösségekbe. Lehet az egy lakóközösség, de akár az ovis/sulis társak szüleinek havi gyűlése, vagy az egyházi közösség heti agapéja. Mindegy, a lényeg, hogy lássák, tudják, te ott vagy, lehet rád számítani. (A svájciaknak nagyon fontos a közösség, épp ezért rengeteg lehetőség áll rendelkezésre, olyan is, amit nem is gondolnál.)movetoch1.jpg
  • Legyen számodra is fontos a környezet megóvása. Erre ők aztán tényleg nagyon kényesek! A szelektív szemétgyűjtés csak egyik része ennek, amelynek része a szerves anyagok külön gyűjtése/kezelése, de ide tartozik a kevesebb víz fogyasztása (nehogy meglássák, hogy folyó vízben mosogatsz például), az olyan elektronikai készülékek vásárlása, ami legalább A+-os besorolású, és az állandó lámpakapcsolgatás is. Továbbá nem maradhat ki a közösségi része sem: szemétgyűjtés stb (és máris két legyet ütöttél egy csapásra).
  • Önkénteskedj! Az előző két kategória talán összegzése ez a jótanács. És tényleg önként! Ne várj arra, hogy majd valaki elhív egy ilyenre. Lehet, hogy rossz hír, de magadnak kell utánajárni. Viszont nem feltétlenül kell nagy dolgokra gondolni: akár a sulis rendezvényekre vállalod a sütést, akár a lakóházatok előtti kert gondozását vállalod magadra, mind megteszi. 
  • A végére hagytam a legegyértelműbbet, ám annál nehezebbet: tanuld a nyelvet! Nem kell rögtön a svájci némettel kezdeni, sőt! Mivel az egy elég speciális változata a németnek olyan szabályokkal, amiket szinte csak a beavatottak ismernek, jobb, ha kerülöd, nem mindenki értékeli a próbálkozásokat. Azt viszont igen, ha megtanulsz rendesen németül - ott ugyanis mindneki beszéli a hochdeutschot, nem jelent számukra különösebb nehézséget átváltani, sőt egész szívesen teszik azt. 

Remélem, tudtam segíteni másoknak is! A lista nekem is jól jött, mert én ugyan hébe-hóba ismertem ezeket az íratlan szabályokat, így összeszedve mégis ütősebbek! Ha valaki esetleg már túl van a svájci beilleszkedésen vagy épp most próbálkozik vele, és lenne olyan tippje, amit én kihagytam a felsorolásból, szeretettel várom a kommentekben!

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzeseksvajcbol.blog.hu/api/trackback/id/tr167158395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gerithehun 2015.02.24. 17:14:41

Ja meg aki jön, annak legyen a tarsolyban úgy 10 ezer chf. A kezdéshez. Ja és tetszik nekik ha próbálod a svájci németet.

gerithehun 2015.02.24. 17:22:15

Ja a szemét. Azt látni kellene mi szemét van az utcán. Meg igenis bunkók a külföldiekkel. Kicsit jobban körül kellene nézni mielőtt írsz valamit. A felsoroltakkal kapcsolatban. Vicc. Komolyan vicc. Dolgozz mint a gép, fogd be a szád az igaz. De ezek még a németeket sem meg a franciákat sem szeretik.

Nokri · http://www.nokri.wordpress.com 2015.02.24. 17:27:48

@gerithehun: Nem, tényleg nem szeretik a németeket és a franciákat, de még az ország kantonai is utálkozva beszélnek a másikról. Nekik ez normális. Dolgozni meg igen, kell, ahogy máshol sem árt - talán ezt is bevehettem volna a felsorolásba. Szeretetről pedig szó sincs, inkább elfogadásról, befogadásról.

Borzasztó Károly 2015.02.24. 18:32:13

@gerithehun: még egymást is utálják, de ez még a régi időkből jön, mikor még egymással háborúztak. Szemét viszont biztosan nincs az utcán.

Borzasztó Károly 2015.02.24. 18:32:14

8. jótanács: kerüld a magyarokat

nyuszmam 2015.02.24. 20:37:26

@Wilhelm_Tell: ...sajnos ez a legszomorubb, de a legigazabb mondas :-(

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2015.02.24. 20:47:05

Fél éve élek Svájcban, de szerintem ez a beilleszkedés dolog túl van lihegve. Az itteniekkel is nagyon jól meg lehet találni a hangot. A legtöbben kedvesek és érdeklődőek. Arra tényleg furcsán néznek, aki nem tartja be a szabályokat. Nekem ez jobban bejön, mint amikor otthon mindenki szarik a szabályokra.

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2015.02.24. 21:14:54

@nyuszmam: Szerintem viszont ez egy rosszindulatú sarkítás. Jómagam is sokat köszönhetek itteni magyaroknak és én is segítettem már másoknak. Szerintem - ugyanúgy, ahogy otthon is - meg tudod választani, ki a szimpatikus és ki nem. Nem kötelező mindenkivel barátkozni.

sage5 2015.02.24. 21:34:47

@Wilhelm_Tell:
@nyuszmam :

Magyarorszagon sokkal tobbfele mentalitasu emberrel talalkozol mint barmilyen joleti tarsadalomban, ahol a leegyszerusitett es lebutitott eletukben nemtul sok stressz vagy konfliktus eri oket.

Az hogy Ti pont csak a szart latjatok a honfitarsaitokban es altalanositotok
az meg titeket tukroz.

Ibn al-Haiszam 2015.02.24. 21:57:59

@Wilhelm_Tell: "Szemét viszont biztosan nincs az utcán." Hát ez sajnos nem igaz. Akármelyik villamosmegállóban a nap akármelyik szakában össze lehetne szedni három marék csikket. Genf, Bázel, Zürich: mindegy. Sőt mondok még rosszabbat: simán kidobják a mozgó autóból az égő csikket. Először azt gondoltam, hogy bevándorlók, de aztán kiderült ( nyilvános a rendszámadatbázis, névvel, címmel) hogy bizony a helyiek is csinálják. Tulajdonképpen akármit kihajigálnak az autóból, az út menti legelők szélén gyakran látni a szemetelés veszélyeire figyelmeztető táblákat szomorú szemű bocikkal.

Viszketeg · http://zagyvasag.blog.hu 2015.02.24. 22:49:02

@sage5: Leegyszerűsített, lebutított élet? Ezt nem igazán értem.

Ahogy én látom, ugyanúgy megvannak a maguk stresszhelyzeteik és konfliktusaik. Ők is ugyanolyan emberek, csak a lehetőségeik és körülményeik mások.

szamok embere 2015.02.24. 22:49:16

@sage5:
Ahogy mondod, úgy nagyon bölcsnek hangzik, különösen ez a "leegyszerusitett es lebutitott eletukben nemtul sok stressz vagy konfliktus eri oket". Könyvben vagy magazinban olvastad?

Sobo 2015.02.25. 07:33:49

Akinek kell a svájciak pénze, valamit adjon is cserébe, nem?
Pláne, mert szuperül el lesz magától szállva mikor jön látogatóba, h itthon milyen barmok, meg elmaradottak élnek.

Itthon se nagyon csipázzuk a köpködő kínai v. kóreaiakat.

sage5 2015.02.25. 12:32:20

@Viszketeg:
Igazad is van, meg nem is.

Gondolj bele milyen korulmenyek kozott no fel egy svajci tizeneves meg egy magyar. Mit hall a teveben, radioban, a szuleitol stb.
Svajcban eleg ha van egy barmilyen melod es meg tudsz elni, max arra kell gondolni hova menj nyaralni.

Persze ettol meg emberileg ugyanollyan konfliktusaik vannak, szerelem, munkahely, ervenyesules stb. Ettol fuggetlenul tompabbak mert az elet nem teszi oket akkora nyomas ala.

sage5 2015.02.25. 12:33:42

@szamok embere:
Nem igazan latom a hozzaszollasod ertelmet. Trolkodsz ?

gretagarbo) 2016.05.17. 15:18:19

@sage5: Nagyon nagy körvonalakban igaz, de azért kérdezz már meg egy 2-3 gyerekes családot, hogy pl. mennyi TB-t fizet egy hónapban. Nagyon sokan nem vagy csak nehezen tudják kifizetni, nem véletlenül működnek a segélyező pénztárak (kantononkénti Ausgleichskasse-k). Hány nyugdíjasnak nem elég a nyugdíja és szintén segélyt kap (Ergänzungsleistungen). Statisztikai adat, hogy kb. 1 millióan élnek manapság a létminimum alatt Svájcban.

gretagarbo) 2016.05.17. 15:18:25

@gerithehun: A németeket senki sem szereti, nagyjából. Amióta itt vagyok Svájcban, én sem.
süti beállítások módosítása