Lakás Zürichben? - 1 rész
2015. május 03. írta: Nokri

Lakás Zürichben? - 1 rész

wohnung1.jpg

Lakást találni Zürichben - és úgy általában Svájcban - néha igencsak kihívásokkal teli, hát még, ha az ember nem onnan, hanem mondjuk Magyarországról keres! Rengeteg opció van, de amikor lakáskeresésről írok, leginkább a bérlésre koncentrálok, hiszen ott az emberek többsége nem saját lakásban él. És aki itt most a szívéhez kapott, nyugodtan vegye el a kezét, mindjárt el is mondom, miért. De még mielőtt belemerülnék a témába, fontos leszögezni, hogy Svájcban a dolgok kantononként változnak, és mivel mi kifejezetten Zürichben keresünk, csak erről a területről vannak teljesebb információim.

Bérelni vagy venni? 

Egyértelmű, hogy bérelni! De semmiképpen ne úgy képzeljétek el, mint itthon, hogy valakinek van egy lakása, amit kiad, rossz esetben elhanyagolt, és attól is tartani kell, hogy egyszercsak elküld, mert jobbat talált, vagy esetleg eladja. Svájcban a lakásbérlésre épült föl leginkább az ingatlanpiac, óriási cégek építenek lakótömböket, különböző méretű lakásokkal, melyeket aztán hosszú távra kiadnak. Annyira hosszúra, hogy akár egy életet is leélhetsz a lakásban, ha ragaszkodó típus vagy. Ráadásul az ingatlan karbantartása, felújítása sem a te feladatod. Zürichben 10 évente kötelező a tulajdonosnak felújítania/kifestenie a lakást (a festés kötelező, a felújítás házanként, cégenként változhat), illetve ha bármi is elromlik, ők kötelesek kicserélni. Merthogy a lakást konyhával és gépekkel felszerelve kapod. 

Ez persze egy "saját lakás kultúrában" szocializálódott egyén számára furcsán hangzik és nem tudja elképzelni - ahogy annak idején én sem tudtam -, hogy ne verje szét a lakást akár csak azért, hogy a saját ízlésére formálja, hogy meg van kötve a keze bizonyos dolgokban, pl. nem lehet olyan sütője, csempéje stb, amilyenről álmodott. A másik oldalról nézve azonban ez nagy szabadságot ad, hiszen (szinte) bármikor tovább léphetünk, ha kisebbre/nagyobbra van szükségünk, ha máshol kapunk munkát, ha csak nem tetszik a környék és egyéb más okból kifolyólag. És ami a legfontosabb: a karbantartás, az állagmegóvás nem a lakó feladata, nem kell lakógyűlésekre járni és az összes hülye szomszéddal megharcolni azért, hogy kitehess egy cserép virágot az ajtód elé. Vannak szabályok, méghozzá elég szigorúak, de betarthatóak. Ha ezekkel képes vagy együtt élni, ők is hagynak téged élni!

wohnung2.jpgAkkor senki nem vesz lakást?

Dehogynem. Főleg mostanában egyre több olyan ház épül, ahol eladásra szánják a lakásokat. Azt viszont illik tudni, hogy ezek a számunkra kifizethetetlen kategóriák. Árakról majd később írok, ide elég annyi, hogy egy átlag svájci sem tudja kifizetni egy összegben ezeknek a lakásoknak az árát, általában hitellel fedezik, és/vagy a magánnyugdíjpénztárban lévő megtakarított pénzüket rakják bele. 

Új vs régi

Természetesen az új lakásoknak - bérlésnél és vásárlásnál egyaránt - borsosabb áruk van, ami egyrészt a minőséget, modernséget türközi, másrészt a keresletet. Ugyanis Svájcban az emberek többsége az újépítésű lakásokat keresi, náluk az a menő. Régi alatt viszont nem a 100 éves belvárosi házakat értem, hanem a 50-es évektől a 80-as évekig épült ingatlanokat. Az egészen régi, város szívében található lakásokról nem sokat tudok, csak annyit, hogy drágák és nehéz hozzájuk jutni.

Ráadásul a bevándorlókkal egyre nő a lakosság száma, ami lakhatási problémákhoz vezet, szükség van az új építésű lakóparkokra, házakra. A hely viszont kicsi, tekintve, hogy az ország nagy részét magas hegyek borítják. Nem csoda hát, hogy az ingatlanárak irreálisan magasak Svájcban.

Az alternatív megoldás

Létezik még egy gazdaságosabb megoldás, ha nincs olyan sok pénzed lakhatásra, de mégis szeretnél a minőség mellett maradni. Ez a baugenossenschaft, szabad fordításban "építőszövetkezet", amely célja, hogy a szövetkezet tagjai élhető lakásokhoz jussanak megfizethető, reális áron. Kantononként változik, Zürichben körülbelül 20-25 ilyen működik. 

Későbbiekben egy egész posztot szánok majd a baugenossenschaftokra, hiszen egy nagyon összetett dologról van szó, ami külön figyelmet érdemel. Ráadásul mi is így próbálunk lakáshoz jutni, így tapasztalatokkal is tudok majd szolgálni. 

Itt érdemes keresni

Svájc egyik legnagyobb és leginkább használt ingatlan kereső oldala a homegate.ch, ahol országos szinten tudunk lakást keresni. Először mindenképpen itt érdemes körbe nézni.

A következő részben praktikus, gyakorlati dolgokról és természetesen árakról lesz szó.

Képek forrása: stadt-zuerich.ch; homegate.ch

A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzeseksvajcbol.blog.hu/api/trackback/id/tr387426416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása