Az örök szövetség
2011. augusztus 11. írta: Nokri

Az örök szövetség

Augusztus elseje a svájciak legnagyobb nemzeti ünnepe. Ezt nem csak onnan tudom, hogy idén épp kint voltam, hanem onnan is, hogy egyszerűen nem kerülheti el az ember figyelmét! Hogy miért? 
Már évek óta feltűnt, hogy Svájcban egyáltalán nem ciki a nemzeti zászlót kitenni a házra, kilógatni egy-egy ablakból, vagy éppen svájci keresztes kiegészítőkben feszíteni! Ez egy nemzeti ünnepen pedig hatványozódik! Kicsit irígylésre méltó, hiszen igazán felemelő érzés az utcákon úgy végigmenni, hogy körülöttem mindenhol zászlók hívják fel a figyelmet arra, ahol vagyok - és ha svájci lennék, hogy ki vagyok és honnan jöttem.
No de mi is ez az ünnep? Ha egyszerűen akarnék fogalmazni, azt írnám: az államalapítás ünnepe - és nem is lennék túl messze az igazságtól. De mivel Svájcról van szó, a fogalom kicsit kibővül. Augusztus 1-je tehát a Svájci Államszövetség megalapításának ünnepe és az Örök Szövetség napja (Rütlischwur). Dátum szerint ez 1291, amikor három kanton, Unterwalden, Schwyz és Uri vezetői felmentek a Rütlire - ez tulajdonképpen egy rét a Luzerni-tavat körülölelő hegyek egyikén - és szövetséget esküdtek az őket elnyomó feudalisták ellen, valamint aláírták a Bundesbrief-t, ami összefoglalta mindazt, amiben ott helyben megegyeztek.
De ne szaladjunk ennyire előre! 

I. Rudolf király
A XII-XIII. században Svájcot zömében német királyok és császárok uralták, valamint feudális nagyok tartották a markukban. Ezek közül kettő volt igazán befolyásos ebben az időszakban: az itáliai Savoyai-ház és a Habsburgok. Miután V. Berchtold, a szintén svájcot uraló Zahringer família tagja, és egyben Bern alapítója 1218-ban meghalt, a két már említett vetélytárs versengett birtokaiért: Thomas, Savoya ura, valamint Rudolf Habsburg gróf. Bár Thomas nyert, tragikus halála után gyenge kezű testére mindent elvesztett. Az ekkor bekövetkező Német Királyság és Német-római Császárság interregnuma alatt már Svájc jövője volt a tét. Az önállósággal rendelkező városok a császárhoz és a pápához való hűség között ingadoztak. 
Gergely pápa végül felszólította a német herceget, hogy döntsenek, akik ijedtükben megválaszották Habsburg Rudolfot, akiről azt hitték, hogy kora miatt (55 éves volt ekkor) kiváló bábuként fog funkcionálni. Ám épp az ellenkezője következett be: alig, hogy megkoronázták, elkezdte kiépíteni a későbbi Habsburg birodalom alapjait, amihez Svájcban vissza kellett szorítania Savoyai Fülöp befolyását, hogy minél több földet szerezzen (leginkább St. Gallen apáturainak a birtokai érdekelték). Rudolf igyekezett minden kétes tulajdonú földet megszerezni, ám ez a mohósága arra késztette a svájciakat, hogy összefogjanak és létrehozzák a Svájci Államszövetséget.
A Rütlischwur
Unterwalden, Schwyz és Uri alemann lakói abban különböztek a többi svájcitól, hogy a hegyek magányában senki nem vetette rájuk a feudalizmus rabigáját. Már régóta rendelkeztek gyakorlatilag önrendelkezési joggal. Lakóik zöme szabad paraszt volt, akik fegyverviselési joggal bírtak, s joguk volt külhonban is katonáskodniuk. Ez az önállóság persze a fejükbe szállt, és a császáron kívül nem ismertekel más urat maguk fölött. Rudolf császárrá koronázása azonban kiélesítette a már meglévő konfliktusokat, hiszen a császár, akinek hajlandók voltak engedelmeskedni az a Rudolf lett, akit mint hűbérurukat ki nem állhattak... 
A legendák szerint az új császár elnyerhette volna alattvalói hűségét, amennyiben hajlandó személyesen is törvénykezni a csip-csup helyi ügyekben, ő azonban túl elfoglalt volt ehhez. Az általa kinevezett helytartók hatalmaskodásához pedig nem voltak hozzászokva a szabadsághoz edződött parasztok. A két nagy mumus, Landenberg és Gessler volt, ők sarkallták valóban lázadásra az őskantonokat, hogy aztán 1291. augusztus 1-jén egy történelmi szerződésben pecsételjék meg szövetségüket.
Amikor a hármak aláírták az "örök szövetséget", Rudolf már két hete halott volt. Nyilatkozatukban ez állt:
"Uri és Schwyz völgyének népe, valamint az Alsó-völgy  lakói ígéretet tevének e gonosz korban egymás megsegítésére tanáccsal, kedvezésekkel, emberi erővel és javakkal e völgyekben és azokon kívül, mindenek ellenében, akik háborgatnák vagy mesértenék békéjüket, vagy akár rosszat forralnának alattvalói és javaik ellen..." 
Ezen kívül lefektették az államszövetség törvényes alapjait is, mondván:
"nem fogadunk el olyan bírát magunk fölött az említett völgyekben, aki pénzért vásárolta hivatalát, vagy aki nem közülünk való, és nem itt született".
Ezt követően pedig egyre több kanton csatlakozott a "függetlenekhez".


Tüzijáték a Zürichi-tó felett
Kép: Fabrizio Vignali
Augusztus elseje tehát nem véletlenül ilyen fontos a svájciaknak. Idén kifejezetten nagy ünnep volt, hiszen éppen 720 éve annak, hogy a három őskanton megkötötte a Svájc jövőjét megalapozó szersződést. A városokban - így Zürichben is, ahol én voltam - kisebb-nagyobb összejöveteleken emlékeztek meg az eseményről, felvonulásokat tartottak és népi viseletben ünnepeltek. (Utóbbi amúgy számomra nagyon érdekes volt, mert itthon nem látni még a legnagyobb nemzeti ünnepünkkor sem ilyen sok embert tradicionális öltözetben - talán egyet sem? -, sőt ott még az sem volt túl sok, hogy egy-egy ember felvette a svájci nemzeti színű pólóját, sapkáját, de volt olyan is, akinek a retikülje volt "svájci"!) Megszólaltak a havasi kürtök is, vagy ahogy ők hívják őket az Alphorn-ok, és őrült kolompolással hívták fel magukra a figyelmet. Este pedig jöhetett a tűzgyújtás - de nem akrámilyen, egy-egy rakás még reggel is égett -, valamint az elmaradhatatlan tüzijáték. Mi egy kilátóból élveztük, ahogy a Zürich-i tó és a Greifensee fölött több ezer (és ez nem túlzás) színes tűzi eső hull alá. Egyszerűen gyönyörű volt!

Az egyik népviselet - gyönyörű kalapokkal
Idős néni népviseletben


Katonák és a "hölgy"
Svájc egyébként hivatalosan 1848-ban vált igazán állammá, az alkotmányuk is ebből az évből való, az augusztus 1-jei ünnepnapot pedig 1891-ben jelölték ki erre a napra.

Készítettem egy kis videót, aminek a felvételei Zürichben készültek az augusztus 1-i ünnepségen. Nem túl jó minőség (lévén mobillal követtem el), de a hangulat szerintem azért átjön!


A bejegyzés trackback címe:

https://feljegyzeseksvajcbol.blog.hu/api/trackback/id/tr796282075

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása